Brevet som bevisar Fifas lögn

1:13 min

Fifa har tidigare förnekat att generalsekreteraren Jérôme Valcke eller någon annan i fotbollsförbundets ledning varit inblandade i överföringen av 10 miljoner dollar som knutits till muthärvan kring Fifa. Men under förmiddagen publicerade journalisten Martin Ziegler bildbevis som tyder på att Valcke kände till utbetalningarna och att Fifa ljuger.

Bilden visar ett brev från Molefi Olihpant, tidigare ordförande i det sydafrikanska fotbollsförbundet, adresserat till Jerome Valcke och verkar av allt att döma motbevisa Fifas uttalanden under dagen.

Enligt The New York Times förde Valcke över pengarna 2008 till konton kontrollerade av Jack Warner, före detta vice ordförande i Fifa och en av flera personer som misstänks ha tagit emot mutor för att hjälpa Sydafrika att få fotbolls-VM 2010.

Under tisdagen kom Fifa med ett officiellt uttalande om att varken Valcke eller någon annan medlem av Fifas ledning sett till att de 10 miljoner dollarna blivit utbetalda. Det var den dåvarande ordföranden i den finansiella kommittén (den i fjol avlidne Julio Grondona) som ansvarade för utbetalningarna och som skedde helt enligt Fifas regler. Fifa berättar att man agerade mellanhand då den blivande VM-värden 2010, Sydafrika, ville stötta ett utvecklingsprojekt i Karibien för afrikaner i förskingringen.

Utbetalningen av de 10 miljonerna till Concacaf (fotbollsförbundet i Nord- och centralamerika samt Karibien) där Warner då var ordförande, är en central del i den amerikanska utredningen av den misstänkta Fifa-korruptionshärvan. 

Senare på kvällen valde Fifas ordförande Sepp Blatter att avgå.