#Girjasmotstaten

Statens smocka mot Girjas

2:14 min

"Detta är politik ni håller på med när ni hävdar rättigheter". Det sade statens advokat Hans Forssell när förhandlingarna mellan Girjas sameby och staten återupptogs i Gällivare tingsrätt på tisdagen. Forsell var tydlig när han framhöll att Sverige inte behöver erkänna särskilda rättigheter för samerna.

Girjasrättegången går idag in i andra veckan. Det är statens sakframställan som står på schemat denna vecka och advokaten Hans Forsell inledde med hårdhandskarna:

"Samebyns påstående om att samer är ett ursprungsfolk saknar betydelse i målet - i sammanhanget kan konstateras att krav på godkännande av ILO konventionen 169 konsekvent avvisas av lagstiftaren."

"Sverige har inga internationella förpliktelser att erkänna särskilda rättigheter för samerna, vare sig dessa anses vara ett urfolk eller inte."

Statens Advokat Hans Forsell framförde vidare i statens framställan att:
”Samer har under mycket lång tid med stöd av det arkeologiska material som ingivits av samebysidan hävdat att samer har brukat området via renskötsel, jakt och fiske… Samebyns talan måste uppfattas vara baserat på politiska argument.”

Det sa advokat Hans Forssell efter att han haft en lång redogörelse där han försökt påvisa att samer i äldre tider kanske inte uppfattade sig själva som ett folk, utan tillhörde olika grupper som bands ihop av likartade språk, kultur och ekonomiska förutsättningar.

Forsell försökte sätta frågetecken kring ordet samer, lappar, finnar och försökte påvvisa att kväner och birkarlar och norrmän också rört sig i området. Och att det därför inte går att påvisa att arkeologiska fynd härrör från just samer.

Begreppet om etnicitet kom att dominera morgonen där olika forskare citerades och det som de skrivit om att etnicitet och kultur inte är statiska element ”utan det snarare är en social process än en ursprungligt drag av enskilda grupper.”

 ”Lappar var något som det i dåvarande skrifter härrörde till nomadlivet som också andra också kunde utöva och räknas som. Lappar kunde också bli nybyggare”, berättade Hans Forssell i tingsrätten i Gällivare idag.

 Girjas samebys advokat Peter Danowsky frågade sig vad detta har för betydelse under rättegången:
”Detta är närmast ett politiskt resonerande”.

 ”Det sätter in den etniska grupperingen i sitt sammanhang. Hela den samiska ambitionen när det gäller markrättigheter och fiske. Den är ej grundat på rättsliga argument utan vi ser det som politiska argument. Och då har de betydelse att också forskarna anser det som en politisk process.” svarade advokat Hans Forssell.  

 Så här kommenterar advokat Hans Forssell de som sades i rättssalen:

– Urspung och etnicitet och mycket lång tid har ej rättslig betydelse i det här målet.

Staten hävdar att i och med att staten har äganderätt till marken så har staten även rätten att förvalta jakten och fisket i området öster och väster om Kebnekaise, ovan odlingsgränsen.

Samernas Riksförbund står bakom Girjas i rättsprocessen och verksamhetschefen Jenny Wik Karlsson reagerade hårt mot JK:s argumentation.

 – Det skulle vara intressant att höra hur högt upp politiskt det här är förankrat.

Även Sameradion & SVT Sápmis juridiske expert Eivind Torp anser statens sakframställan som anmärkningsvärd.

 – Mycket överraskande, på det här sättet har JK för målet i en politisk riktning som får anses kontroversiell, eftersom det bland annat leder till att man ifrågasätter samerna som etnisk grupp. 

Mer på våra sidor på sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio