2008

I hängmattan med Gunilla Pontén

29 min

Gunilla Pontén är den stora svenska modeskaparen som har fyllt 79 år. Redan som 13-åring visste hon att det var mode hon ville syssla med.

Gunilla drömde om att åka till Paris där hon ville försörja sig som balettdansös och filmstjärna. Sen skulle hon så klart förverkliga den riktigt stora drömmen, att skapa ett eget mode.

Det sistnämnda har hon lyckats med, men hemlandet kom att bli hennes arbetsplats. Hon hade kunskaperna på området efter att ha studerat på Femina syskola och Tillskärar-akademin samt modelinjen på Anders Beckmans skola.

Gunilla Pontén säger att hon halkade in i branschen på ett bananskal. Hon fick jobb som fotomodell och skapade snart nog det första tonårsmodet som blev så uppskattat att hon fick en egen fanclub. Men de vuxna gillade inte hennes mode som tydligt visade att hon vågade vara annorlunda. Hon hade studerat på Beckmans Designskola och vågade prova nytt.

Gunilla Pontén vägrar att pensionera sig. Hon tänker dagligen på att utveckla nya modetrender, men säger att konkurrensen har hårdnat framförallt från den yngre generationen. Hon har en butik i Stockholm, men säljer även sina kollektioner till andra butiker i Sverige och även utomlands. Det är själva skapandet hon gillar och idéerna vill aldrig ta slut. Här och var i hemmet på Lidingö ligger hennes teckningar av nya modeller.

Nästa vårs kollektion är nästan färdig. Tre starka färger kommer att dominera, orange, kallrosa och knallila. Annars är det förstås svart och vitt som gäller för modedrottningen Pontén.

– Gamla människor tror att man ser gammal ut i svart, men så är det inte. Det är en spännande färg, tycker Gunilla som är en rak person som alltid säger vad hon tycker.

När hennes fyra barn var små klädde hon även dom i svart och vitt. Reaktionerna var starka från omgivningen.

På 1970-talet bodde Gunilla Pontén under två perioder med man och fyra barn i ett sommarhus i Stallarholmen. Den yngsta dottern lärde sig att gå där, minns hon. Det var nära till vattnet, där dom ofta badade. Ibland gav de sig ut på fisketurer. Även om stugan var tänkt för avkoppling så hade hon ofta penna och block till hands om nya idéer skulle poppa upp.

Nu är det omöjligt för henne att ha en sommarstuga eftersom sommaren innebär mycket jobb och förberdelser för att marknadsföra nästa kollektion.

Modeskaparen Gunilla Pontén har samma rutiner varje dag när det gäller sitt utseende. En timme om dagen lägger hon på att klä sig och lägga en snygg makeup. Så gjorde hon även som småbarnsmamma vid sommarhuset i Stallarholmen.

I hängmattan berättar Gunilla Pontén om det brokiga och häftiga liv hon levt, både när det gäller glädje och sorg. Hon har slipats av livet och det har gett henne ett riktigt jävlar anamma!

Kortfakta:

Namn: Gunilla Pontén
Född: I Stockholm 1929
Yrke: Modeskapare
Bor: På Lidingö i Stockholm