Joanna Halvardsson: "TV4 sprider fördomar om aspergers syndrom"

4:34 min

Joanna Halvardsson, bloggare med aspergers syndrom är på krigsstigen igen mot fördomar om autism som hon anser att TV4 sprider. Förra gången var det Malou von Sivers som fick be om ursäkt efter att hon talat om autism som en botbar sjukdom. Nu är det programmet "Svenska fall för FBI" som Joanna reagerat mot.

Med sig i kravkören på en ursäkt har Joanna fått operasångerskan Malena Ernman, vars dotter har aspergers syndrom.

- Det säger en massa dumma saker som att personer med autism kan bli besatta av att döda, och att personer med de här diagnoserna fungerar inte i samhället, säger Joanna Halvardsson.

Det är inte bara hon som har reagerat med ilska på måndagens program. På sociala medier uttrycker många sin besvikelse.

- Här fortsätter TV4 att sprida falska fördomar om människor med #aspergers #autism. Häpnadsväckande att TV4 sprider såna här galna fördomar. Skadan är enorm, skriver Malena Ernman på Twitter.

TV4 har i ett uttalande nu förklarat sig och bett om ursäkt om någon tagit illa vid sig. Men Joanna Halvardsson nöjer sig inte med den:

- Det är ingen ursäkt utan en bortförklaring. Jag har sagt att jag kan komma till TV4:s morgonsoffa så kan de en gång för alla visar att de faktiskt står för mångfald och så kan jag berätta om hur fel det faktiskt blir för oss som lever med diagnosen när de vinklar på det här sättet.