SD:s uppgång bekräftas i SCB-mätning

1:48 min

Den tydligaste långsiktiga trenden i SCB:s partisympatiundersökning är att Sverigedemokraternas uppgång fortsätter, säger statsvetaren Mikael Sundström.

-- Det verkar säkerställt att de har förbättrat sitt läge sedan valet.

Hur ska man tolka det då?

– Deras frågor har sedan en tid kommit upp på agendan. Och det börjar bli lite islossning för de frågorna också i andra partier. Det uppfattar nog en hel del väljare som att SD fått gehör på olika sätt. Och då verkar de mer seriösa,  säger statsvetaren Mikael Sundström från Lunds universitet.

Det som Mikael Sundström syftar på är de integrations- och migrationspolitiska utspel som flera allianspartier gjort efter valet. SD får 14,5 procent i mätningen.

Men i det stora hela är det ganska små förändringar i opinionen jämfört med vid valet i höstas. Trots att regeringen fått en hel del kritik för sitt sätt att regera leder fortfarande det rödgröna blocket. Regeringspartierna tillsammans med Vänsterpartiet är tre procentenheter större än de fyra allianspartierna.

Mikael Sundström hänvisar till den speciella politiska situation som nu råder och som präglas av osäkerhet.

-- Det normala är att när man får in en regering att opinionen dalar lite, framför allt i början. Men det är en väldigt speciell situation. Hittills har socialdemokrater och vänsterpartister ofta kunnat hänvisa till att de inte har kunnat regera som de vill, eftersom det har varit en stor osäkerhet kring budgetarbetet och att arbeta med en borgerlig budget. Det är ett ganska starkt argument som gör att många väljare vilar på hanen (avvaktar). De vet inte riktigt hur det blir när de ska börja regera på egen budget på riktigt så att säga, säger statsvetaren Mikael Sundström från Lunds universitet.