Föreningen HEM slutar jobba med EU-migranternas tidning

1:09 min

Föreningen har hjälpt många EU-migranter att börja sälja tidningen men de tycker inte att det fungerar. Nu avslutar de samarbetet med tidningen Folk är folk.

– Vi tycker förstås att man behöver erbjuda utbildning och mer än det vi kan göra. Vi är en liten ideell organisation med volontärer och har inte kapacitet att driva tidningsverksamhet, säger en av volontärerna i HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter.

Det är en norsk ideell förening som ger ut tidningen Folk är Folk. Sveriges Radio har tidigare rapporterat om att den tidigare utgåvan "Sofia" sålde väldigt bra, men enligt föreningen går det sämre nu.

– Det är som med allt, marknaden blir mättad. Finns det för många tidningar så säljer det inte lika bra, säger en volontär på HEM.

Köpte många för att tjäna pengar

På centralstationen i Stockholm sitter Pamuca. Hon är 20 år och har åkt fram och tillbaka mellan Sverige och Rumänien ett tag nu. Senast hon kom till Stockholm för några veckor sen fick hon höra om tidningar som man kunde tjäna pengar på.

– Jag köpte 35 stycken, men jag har över 20 kvar i bilen. De säljer inte, förra veckan sålde jag ingenting, säger hon och ser sorgsen ut.

"Hårdare stämning på stan"

Aaron Israelson är chefredaktör på en annan gatutidning, Faktum i Göteborg. Han menar att det finns problem med att det kommer ut många tidningar.

– Det är bra med alternativ för människor som annars är hänvisade till att tigga. Men om man ska göra det här måste man ha stor ödmjukhet inför vad man skapar.

Han säger att konkurrens i miljön på gatan kan leda till hot och i värsta fall våld.

– Det är ju framförallt mot EU-migranterna som det är ett svek att skicka ut dem utan ordentliga regler att förhålla sig till, utan försäljarutbildning och det stöd som etablerade organisationer kan erbjuda, säger han.

"Vi gör i alla fall någonting"

Folk är folks chefredaktör Bjønnulv Evenrud säger att de jobbar seriöst med att utbilda säljarna och  att man alltid kan bli bättre, men att de i alla fall gör någonting:

– Vi har inte uppfunnit Eu-migranterna, vårt uppdrag är att se kan vi hjälpa några av de här människorna och kan vi göra det på ett seriöst sätt? Det handlar om människor som blivit exkluderade i generationer.

Han säger att tidningen kommer fortsätta att distribueras genom andra kanaler som de har i Sverige.

– Vi samarbetar med både små och stora organisationer, säger han.