Lyssnarnas boktips

Boktips 3: Vem älskar Yngve Frej av "Slas"

3:18 min

Dagens boktips kommer från Marcus Källström och han vill tipsa om en svensk klassiker: Vem älskar Yngve Frej av "Slas" alias Stig Claesson.

Marcus bor i Svedjelandet i Kälarne, han arbetar som elevassistent och skriver även egna teaterstycken. Han tycker att glesbygdsskildringen Vem älskar Yngve Frej fortfarande är aktuell i sin kritik mot urbaniseringen av vårt land, mot pengabegäret som styr oss och mot stressen det leder till.

Marcus tycker att en av bokens bästa delar är inledningskapitlet i boken som utspelar sig i Östentorp som ligger någonstans mellan Malmö och Östersund och där fornminnet Yngve Frej instiftas.

Författaren Stig "Slas" Claesson började som bildkonstnär och illustratör, men nådde sedan stora framgångar som författare. Han föddes 1928 och dog 2008. Bland Stig Claessons titlar märks förutom Ynve Frej, Samtal på ett fjärrtåg, På Palmblad och Rosor och Henrietta Ska du också Glömma.

Han belönades med de Nios Stora Pris 1970 och Piratenpriset 1992.

Vem älskar Yngve Frej filmatiserades 1973 med Allan Edwall, Bellan Roos och Janne Loffe Carlsson i rollerna. Pugh Rogefeldt gjorde musiken och Stig Claesson deltog själv året därefter till samman med Georg Riedel i den svenska Melodifestivalen, med sången Jag minns dig nog, vilken framfördes av Göran Fristorp.