Ovanligt många utländska kvinnor har börjat sälja sex i Sverige

1:30 min

I Malmös sexköpskvarter har ovanligt många utländska kvinnor börjat sälja sex och en majoritet av dem kommer från Rumänien.

– Det har varit en större andel svenskar tidigare så det är en förändring att det är en såpass stor andel utländska kvinnor, säger Anette Edvardsson som är sektionschef på MIKA-gruppen i Malmö som ger råd och stöd till personer som köper och säljer sex.

75 procent av de personer som säljer sex på gatan och som råd- och stödteamtet för sexuella tjänster, MIKA Malmö, har varit i kontakt med är från Rumänien. Det är unga tjejer som är över 18 år.

– De som vi träffar är bara kvinnor. Det finns naturligtvis också män som prostituerar sig, men de träffar inte vi på på gatan. Vi vet ju att den stora delen prostitution sker på internet, tillägger Anette Edvardsson.

Vill inte ha hjälp

Under våren har MIKA Malmö haft kontakt med 17 tjejer som kommer från Rumänien. Socialarbetare har försett dem med kondomer och glidmedel, men tjejerna har hittills inte velat ha någon annan hjälp.

– Vi har haft en del kontakter med dem, försiktigt nyfiken skulle man kunna sammanfatta det som. Vi försöker ju visa att vi kan vara en brygga till andra myndigheter om det är så att man har svårigheter som man behöver hjälp med. Men än så länge har ingen nappat på det erbjudandet, förklarar Anette Edvardsson.

Alla är inte prostituerade

Intill Malmös prostitutionsstråk ligger ett stort tältläger där många rumäner bor, men Anette Edvardsson är tydlig med att inte se alla EU-migranter från Rumäninen som en homogen grupp.

– Vi har inte fått några indikationer på att det är här är kvinnor som bor i tältläger. Det man kan tänka sig är att kvinnorna i prostitution tjänar mer pengar än vad man gör på tiggeri, så att det inte är omöjligt att de då har råd att bo på vandrarhem, säger Anette Edvardsson.