Nya strider i östra Ukraina

1:31 min

I östra Ukraina har nya strider blossat upp och minst 17 har dödats. De ovanligt intensiva striderna kommer sedan nya försök att förhandla om avtalet om vapenvila misslyckats. Båda sidor skyller på varandra för upptrappningen.

Det var redan tidigt i morse som mullret från raketartilleri och granatkastare hördes i utkanten av Donetsk. På sociala medier kom fler och fler rapporter om intensiva strider kring den ukrainskkontrollerade staden Marinka. På bilder syntes kraftig rök ovanför staden.

I ryska medier och från utbrytarna i den så kallade "Donetsk folkrepublik" påstods att Marinka erövrats. I så fall vore det ett brott mot vapenvileavtalet. I striderna ska minst 17 på separatistsidan ha dödats, enligt deras egna uppgifter.

Ukraina har enbart rapporterat över 25 skadade, men andra uppgifter gör gällande att också ukrainska soldater dödats i de hårda striderna. Men enligt ukrainska arméns talesman är staden fortfarande under ukrainsk flagg, men en av arméns vägspärrar närmare Donetsk har övergivits.

I närheten av Luhansk dödades ett pensionärspar i sin bil, när en väg på den ukrainska sidan besköts med raketartilleri av ryskstödda separatister. Luhansk Kievtrogne guvernör Gennadij Moskal säger att den enda vägspärren in i separatistområdet nu kan komma att stängas för all trafik. Han hävdar också att ryska och separatistgrupper korsat demarkationslinjen och skjutit mot civila inne i Ukraina.

Från Kiev anklagas de ryskstödda styrkorna för att ha inlett en storoffensiv. En sådan har befarats sedan länge. OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har hundratalet observatörer i östra Ukraina. De senaste dagarna har de noterat flera förflyttningar av tunga vapen, i strid med vapenvileavtalet. Stridsvagnar har kört i kolonn mot frontlinjen på separatistsidan, enligt flera olika observationer.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk kallar attacken för en provokation inför G7 mötet i helgen. I Minsk igår gjordes ett misslyckat försök att förhandla för att få en hållbar vapenvila. Den ryske förhandlaren ska utan förklaring bara lämnat samtalen.