"Ökat förtryck av kvinnor i förorten"

6:48 min

Zeliha Dagli från Husby vill lyfta frågan om kvinnors rättigheter. I en omdebatterad debattartikel i Aftonbladet skriver hon att hennes rörelsefrihet i stadsdelen allt oftare begränsas av fundamentalistiska män.

Zeliha Dagli säger att det är en symbolisk motsättning mot utvecklingen i Husby
– Min granne satte slöja på sin sexåriga flicka, trots att mamman som kom från Somalia inte bar slöja i det gamla hemlandet. Det är inte bra, barnen har svårt att komma in i det svenska samhället.

– Vi kvinnor är starka och har kämpat mot förtryck i våra hemländer, det kan vi göra här också. Den här utvecklingen går åt helt fel håll.

Vad har du fått för reaktioner på din debattartikel?

– Jättebra, det är många kvinnor har kramat mig och tycker det är bra. Men det det finns också män som är trötta på den destruktiva utvecklingen. De är trötta på grupptrycket i området.

Banar Sabet från Street Gäris säger i en kommentar till P4 Stockholm att problemet är större än bara islamister. För kvinnor i slöja drabbas av detta i hela stan. De kan bli dragna i slöjan av män som inte vill att de ska ha slöja. Få en gris uppklistrad på sin port.  Men det är en komplex fråga skriver Banar Sabet i en kommentar till P4 Stockholm. " Vi inspireras av henne. Och vill bjuda in henne att vara med i vår organisation. Det händer grejer i Husby. Street Gäris har startat en feministisk stadsplaneringsgrupp. Och träffat bl.a. Svenska bostäder"