Kall vår gör det tufft för småfåglar

1:53 min

I år har det varit svårare än på länge för småfåglarna att finna insekter till sina ungar. Den kalla och regniga våren leder till att årets häckning är den sämsta på länge, särskilt för mesar och talgoxar som häckar tidigt.

I videon ovan syns talgoxarnas bo hemma hos Åsa Lundström

Åsa Lundström i Vällingby har en webbkamera i fågelholken hemma och det ser dystert ut.

– Nu har vi ett talgoxpar som bor i holken. De fick sju ägg, fem kläcktes. Och nu fick jag veta av min man att det är bara två ungar som lever.

Talgoxarna hos familjen Lundström är ett exempel bland många som har observerats. Även blåmes och entita är arter som lägger ägg tidigt på våren.

De har det också extra svårt i år, säger Anders Wirdheim som är informationschef hos Sveriges Ornitologiska Förening.

– Ja det är en ganska samstämmig bild att småfåglar som häckar tidigt på säsongen och som alltså har ungar vid den här tiden har det väldigt tufft och det är en väldigt stor dödlighet bland de här ungarna.

I år var maj månad den kallaste på över 50 år i Sverige och på många håll har det också regnat mer än vanligt. Fåglarna hittar inte tillräckligt med insekter åt sina ungar. Att ge fågelmat hjälper bara delvis.

– Det kan det göra till liten del, men sådana småfåglar som vi pratar om föder helst upp sina ungar med animalisk föda, alltså fjärilslarver och andra insekter, säger Anders Wirdheim och fortsätter:

– En fågelunge behöver hela kostcirkeln för att växa upp och bli stark och då måste den äta animalisk föda också.

Än är det för tidigt att veta hur andra fågelarter som häckar senare klarar sig.

Det beror på om värmen kommer. I så fall kan flyttfåglar rentav gynnas när mesarna får ut färre ungar.

– Då får de fåglar som är sena med sin häckning också mindre konkurrens från de arter som är tidiga. Så det kanske finns mer mat för dem att äta då, säger Anders Wirdheim, Sveriges Ornitologiska Förening.