Ur arkivet: Pionjären Pia Sundhage

1:42 min

1985 blev Pia Sundhage historisk då hon som första svenska damfotbollspelare blev utlandsproffs i italienska Lazio. Sundhage har sedan tränat såväl Kinas som USA:s landslag och 2013 utsågs hon till världens bästa kvinnliga fotbollstränare av det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Pia Sundhage, född 1960 i Ulricehamn, debuterade i Falköping, slog igenom i allsvenska Jitex där hon spelade i flera omgångar. Efter spel i Stattena och Lazio avslutade hon spelarkarriären med en rad år i Hammarby, där hon sen började som tränare. Som spelare hann hon med 146 landskamper. Hennes internationella genombrott kom 1984 då Sverige vann EM-guld. Som spelare har Pia Sundhage varit med och vunnit ytterligare fyra mästerskapsmedaljer, och som tränare har hon två OS-guld och ett VM-silver på sin meritlista.

Efter sitt första OS-guld med USA i Kina 2008, bjöds hon och laget till Vita Huset och president George W Bush. Detta tackade Sundhage dock nej till, vilket bland annat uppmärksammades i Studio Ett.

26 juli 2011 var Pia Sundhage värd för Sommar i P1. Hon berättar bl a att hon som barn kallade sig för Pelle för att kunna vara med på fotbollsträningen, som då bara fanns för pojkar. Det går att lyssna på programmet via länken nedan.