SVT:s Fredrik Ahl om "kebabtekniker" och operasång-sändningen

5:58 min

Här berättar SVT Nyheter Sörmlands programledare Fredrik Ahl om när han värmde upp inför nyhetssändningen.

Fredrik Ahl pratade dialekter, sjöng opera och sa bland annat att Eskilstuna är en trist stad. Utan att veta om det gick det han gjorde framför kameran ut i sändning, men ”bara” på kanalplats 999. 

Detta filmades av en privatperson och spreds i sociala medier. Klippet nådde på kort tid flera miljoner visningar.

Han säger till P4 Sörmland att han brukar värma upp inför sändning och ber om ursäkt för vissa ordval och uttryck. Han använde bland annat ordet "kebabtekniker" om högutbildade flyktingar.

– Jag minns inte så speciellt mycket eftersom gör sådana saker inför varje sändning, men jag vet att jag sagt ett par saker som inte uppfattas så bra och det vill jag be om ursäkt för. Jag brukar slänga in egna ord med olika dialekter och jag borde naturligtvis välja mina ord bättre. Jag har ingenting emot vare sig flyktingar eller Eskilstuna som stad, tvärtom.

Klippet som sprids via sociala medier har fått olika reaktioner.

– Jag har inte vågat gå in och titta så mycket själv, men jag ha fått en del stöd från vänner och bekanta och även andra obekanta som säger att jag har glimten i ögat och förstår att jag för det för att komma igång lite grand. 

Lena Michanek, redaktionschef på SVT Nyheter Sörmland, beklagar det som hänt.

– Det är väldigt olyckligt såklart. Fredrik uttryckte sig väldigt olyckligt i några frågor och det är inget som SVT står bakom, säger hon till SVT.