Kronoberg

Ny metod ska göra glastipparna giftfria

1:20 min

Tusentals ton giftigt bly ligger på gamla glastippar runt om i Glasriket. Nu har forskare på Glasforskningsinstitutet i Växjö kommit på ett sätt att separera blyet från glaset.

Hittills har ingen vetat hur man ska kunna separera det giftiga blyet från glaset. Enligt forskaren Christina Stålhandske har det heller inte funnits något intresse för det.

– Nu är miljöfokuset mycket större än det var på 60-, 70- och 80-talen och nu finns det alltså ett miljötänk och ett miljöintresse och finansieringsmöjligheter, säger Christina Stålhandske.

Christina Stålhandske med sina kollegor på Glasforskningsinstitutet i Växjö har nu hittat ett sätt att få ur blyet ur glaset.

I glasugnen hettas keramikbehållare upp. Var och en innehåller kristallglas och en tillsats som ska hjälpa själva processen på traven. Tillsatsen är än så länge hemlig, eftersom det finns planer på att ta patent på metoden.

Målet är att få ner blyhalten i kristallglasresterna till 0,1 procent. Helst till noll. Hittills har de som bäst lyckats reducera blyinnehållet från 30 procent till en procent.