Branschen vill inte kommentera snabblån

2:12 min

Ekots granskning under våren har visat två av fyra snabblånebolag som Finansinspektionen gett tillstånd bryter mot reglerna och lånar ut pengar till personer som inte har råd att betala tillbaka. Granskningen har fått de ansvariga myndigheterna att efterfråga hårdare regler för branschen, men branschen själv vill inte kommentera.

Olof Carlstoft är styrelseordförande i Northmill AB som gav studenten Linnea två lån på vardera tvåtusen kronor trots att hon inte borde få det.

– Jag har inget mer svar till dig än det du redan har fått, säger Olof Carlstoft, styrelseordförande i Northmill AB.

Tidigare har Northmill AB:s VD svarat på mejl att de "gör korrekta kreditprövningar" och "uppfyller alla lagkrav och förordningar som finns". Men hur det då kommer sig att studenten Linnea fick ta två lån på 2 000 kronor styck trots att hon inte borde fått det, förblir obesvarat.

Tidigare har Linnea även fått ett snabblån från företaget Na No Invest & Finans AB. Något som fick branschorganisationen Svenska Konsumentkreditföretagen att tillsätta en egen granskning av hur bolaget skött sig.

Den granskningen blev nyligen klar och slår fast att det fanns brister i företagets automatiserade processer, som i kombination med felaktig handläggning, gjorde att hon fick lånet. De bristerna ska nu ha rättats till enligt ett pressmeddelande på branschorganisationens hemsida.

Svenska Konsumentkreditföretagens ordförande Magnus Sjögren vill inte ge några vidare kommentarer om det eller om det faktum att ytterligare en av deras medlemmar brutit mot reglerna om kreditprövning.

Istället hänvisar han till ett nytt pressmeddelande där han skriver att det finns indikationer på att Northmill brustit i sin kreditprövning och att organisationen nu ska göra en till egen granskning.

Northmill AB:s VD, som också sitter i branschorganisationens styrelse, har Ekot inte fått svar från på flera veckor trots upprepade försök.

Northmill AB:s styrelseordförande, Olof Carlstoft säger tillslut när Ekot får tag på honom att han fortfarande inte vill svara på någon fråga.

– Jag lämnar inga kommentarer. Jag tackar för ditt samtal, lycka till med din fortsatta granskning.

Vi behöver någon form av kommentar kring det faktum att ni lånar ut två gånger från era sajter till samma person trots att hon inte ens borde få ett lån?

Men här Olof Carlstoft lagt på luren.

Hallå?...