Källor: Terrormisstänkt känd i jihadistmiljöer

1:50 min

Den 45-åriga man i Örebro som misstänks för rekrytering till terrorverksamhet har nu häktats av Örebro Tingsrätt. Mannen misstänks för att ha försökt förmå människor att åka till Syrien och Irak för att delta i terrorverksamhet.

Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för rekrytering till terrorverksamhet, ett brott som kan ge högst två års fängelse.

Domstolen går alltså på åklagarens linje, som menar att det finns risk att 45-årigen försvårar utredningen om han försätts på fri fot. 45-åringen förnekar brott och hans advokat har inte varit tillgänglig för intervju.

Ekot har pratat med föräldrar till två personer som tros ha rest till Syrien och Irak för att strida med extremistgruppen Islamiska Staten, båda var från Örebro.

Enligt föräldrarna har 45-åringen haft kontakt med sönerna. Andra källor berättar för Ekot att 45-åringen är känd i jihadistiska miljöer och att han ska ha förespråkat ett radikalt budskap, något som Ekot inte har kunnat bekräfta.

Den bilden av 45-åringen delas heller inte av alla. Mannen har sedan drygt tre månader varit anställd i en moské i Eskilstuna där han varit verksam som imam.

Han har under flera år också varit verksam i Örebro moské, där han ibland hållit i bönen - men där ska han aldrig ha varit anställd. Han har också varit verksam i en moské i Västerås.

Ledningen vid moskéerna i Örebro och Eskilstuna intygar att 45-åringen aldrig förespråkat radikala budskap eller försökt förmå människor att åka och strida med IS. Tvärtom ska han ha tagit ställning mot sådana budskap, enligt Galal Faris, ordförande för moskén i Eskilstuna.

– Det är helt tvärtom, han snackar inte alls om ISIS eller Dawla. De orden används inte av honom, säger han.

En källa säger till Ekot att rekryteringen rimligtvis inte sker i moskéer, utan snarare i mindre möten utanför moskéerna och därmed utan moskéledningens vetskap.

Det är också en bild som bekräftas av Säpo. Men också det är felaktigt, enligt Galal Faris.

- Han har inte de här tankarna alls, varken här eller någon annanstans.