Recept: Grillad lammfilé med rosmarinsmör och bakad potatis

Calle Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 5 juni 2015.

Fint kött behöver inga krångliga marinader. Det behöver knappt salt och peppar. Tillbehören är enkla: ett gott smör smaksatt med färsk rosmarin och bakad potatis som har legat på glöden. 

Till 4 personer.

Du behöver:

700-800 g lammfilé, putsad

flingsalt, svartpeppar

Till rosmarinsmör:

100 g smör, rumsvarmt eller Bregott

ett par kvistar färsk rosmarin

1 vitlöksklyfta, finhackad eller riven

Till servering:

4 bakpotatisar

aluminiumfolie

Tänd grillen. Linda in bakpotatisarna i dubbla lager folie och lägg dem direkt på glöden. Där behöver de ligga i minst 45 minuter. Ös gärna upp kol även över potatisarna eller vänd dem då och då. Alternativt förkokar du dem i en kvart och lägger dem därefter i folie på glöden tills de är klara, ca 10 minuter. Känn med en sticka genom folien.

Blanda smöret med finhackade blad rosmarinblad, vitlök och lite salt. Ställ kallt.

När glöden börjar bli vit grillar du lammfiléerna ca en minut per sida, beroende på hur tjocka de är.  Låt dem vila någon minut och skär sedan ett litet snitt för att kolla, köttet ska vara fint rosa. Grilla eventuellt någon minut till. Först nu saltar och pepprar du.

Servera med bakpotatis och rosmarinsmör.