Helsingborg.

Helsingborgsföretag bidrog till lejonjakt

2:00 min

Helsingborgsföretaget Goexplore är ett av flera svenska företag som säljer volontärresor för att rädda vilda lejon. Men lejon har senare sålts till jaktfarmer, visar en granskning som P1:s Kaliber gjort.

Svenska volontärföretag säljer resor till rovdjursfarmer i södra Afrika med argumentet att uppfödning är ett sätt att hindra att de afrikanska lejonen blir utrotningshotade.

Många svenska ungdomar åker på volontärresorna, alltså betalar för att arbete för en god sak.

– Jag gillar ju djur och natur och tänkte att jag kunde åka med på en sådan här resa för att hjälp dem, säger Frida Aronsson från Göteborg, som planerat att delta på en sådan resa.

Men få av de här lejonen bidrar till att öka den vilda lejonstammen, i stället riskerar de att skjutas av troféjägare i ett jakthägn.

P1-programmet Kaliber har granskat verksamheten och kan visa att en farm som den svenska resebyrån Goxplore skickat volontärer till har sålt lejon till jaktfarmer.

Ett dokument från ett av Sydafrikas provinsparlament visar att samarbetspartnern sålt 41 lejon vid olika tillfällen till två olika jaktfarmer under 2013 och 2014.

Goexplores vd Fredrik Dahlberg säger att det här var något han inte kände till, men efter att ha tagit del av Kalibers uppgifter har han valt att avsluta samarbetet.

– Vi har haft ett tydligt avtal, en ”code of conduct”, som säger att inget sådant här får hända. Därför har vi valt att avsluta samarbetet, säger Goxplores vd Fredrik Dahlberg.

Hör hela reportaget i Kaliber på söndag.