Sommarens festivalguide med Kulturnytt i P4: "Några återkomster, några avygnlingar"

4:14 min

Nu är det dags att packa tälten, mjukosten och gummistövlarna och bege sig ut i festivalsverige. Kulturnytt i P4 tar ett grepp om festivalsommaren som redan är igång.

Kulturnytt i P4:s musikjournalist Karin Forsmark ger en musikfestivalspaning.

Så vad utmärker då denna festivalsommar 2015?

I stora drag: några återkomster, lite avynglingar, några helt nya och några lite större satsningar och inte alls så krisartad stämning.

Och ”festivaldöden” som det varit sånt snack om – hur ser det ut på den fronten?

--Det ser rätt så bra ut inför den här sommar. Riktigt säker kan man ju aldrig vara fram tills att pengarna är räknade och festivalerna är avklarade.

Vad ser du när du blickar ut över de kommande tre månaderna?

-- ”Peace & Love”-festivalen som en gång i tiden var Sveriges största, kör på småskalighet för andra året. Festivalen gick i konkurs för några år sedan men har nu en ny stiftelse i ryggen och gör en lite mindre festival i år.

"Siestafestivalen" som ställdes in i sista sekunden förra året är tillbaka igen men siktar i år på en liten äldre publik.

Sen har vi bjässarna så som ”Bråvallafestivalen” och ”Way Out West”, de ångar på som vanligt. ”Summerburst” lockade 30 000 personer till Göteborg i helgen och kör snart i Stockholm.

 Livenation, som håller i ”Stockholm Music and Arts” och Way Out West, köpte i mars just ”Summerburst” från Stureplansgruppen. Bolaget satsar nu på ytterligare en festival i sommar i Karlstad, en tillställning med modern dansmusik och DJ:s.

 I Uddevalla storsatsar man på ”Uddevalla Solid Sound”. En massa svenska stora bokningar och några väldigt intressanta utländska akter. Ska bli spännande att se hur de går ekonomiskt och publikmässigt. Men det känns både modigt och uppfriskande att man satsar.

Även Dalhalla kör fesitval, det blir elektronisk dansmusik i det gamla stenbrottet på festivalen ”Into the Valley”. Kul också att se att karlstadfestivalen ”Putte i Parken” i sommar ynglar av sig till Kungsträdgården i Stockholm.

 Och vilka festivaler blir det för dig?

Bråvalla  och Way Out West. Sen ska jag till Uddevalla Solid Sound också, är otroligt sugen på bandet Interpol.

 Har du packar mjukost och gummistövlar än?

-Jag har gummistövlar. Alltid gummistövlar.