Autismförbundet: Inte ovanligt att föräldrar får vite av kommun

2:12 min

Under fredagen berättade vi om Maria Johansson som hotades av vite av Varbergs kommun efter att hon anmält skolan till skolinspektionen. Maria har en autistisk dotter som har språkstörningar. Enligt Anna Lönnermark, förbundsordförande på autism och aspergsförbundet är Tvååkerssmamman inte ensam om att bli behandlad såhär.

– Det är någonting som vi känner igen och har varit med om tidigare att kommuner agerat på detta sättet. Det är tragiskt att det behöver gå såhär långt att samarbetet mellan föräldrar och skolor kraschar genom att föräldrar blir tvungna att anmäla till skolinspektionen och att kommunen i sin tur kontrar med att hot om vite. Då har situationen blivit ohållbar för eleven, har man kämpat i många år för detta då blir det en väldigt svår situation, säger Anna Lönnermark.

Just Maria Johansson i Tvååker som P4 Halland berättat om kämpade i nio år med Bosgårdsskolan. Hon ville att skolan skulle anpassa utbildningen utifrån hennes autistiska dotters behov. Men enligt mamman gav hennes försök inga resultat, situationen blev så pass svår berättade mamman att flickan blev sjuk och utbränd av skolan och det ledde till slut att flickan slutade gå dit. Maria anmälde därför skolan till skolinspektionen som då begär vite från kommunen om de inte får flickan tillbaka till utbildningen. Kommunen svarade då till mamman att om hon inte ser till att dottern kommer tillbaka till skolan då får hon betala. Tvång fungerar inte mot ett autistiskt barn, det säger Anna Lönnermark.

– När ett barn mår så dåligt att det inte kan gå till skolan då har man byggt upp en hög stressnivå, då är det inte rimligt att man tvingar ett barn att gå dit. Det måste vara anpassat så att eleven känner sig trygg, säger Anna Lönnermark.

Enligt autism och asperger förbundet finns det en okunskap kring autism på olika skolor som gör att föräldrar som anmäler skolan till slut själva blir anmälda. I andra liknande ärenden som Marias, så har föräldrar oftast fått rätt.

– I de flesta fall brukar det komma fram att skolan inte har gjort tillräckligt, det vi från förbundet kan göra är att stötta och informera om de rättigheter man har och bekräfta föräldrarnas upplevelse samt säga att de har rätten på sin sida.