Havremagasinet öppnar med både långväga och hemvändande utställare

1:33 min

På lördag slår konsthallen Havremagasinet i Boden upp portarna för sommarens stora konstutställning. Huvudnumret är utställningen "Entry Prohibited for Foreigners" handlar om rörelse och förflyttning:

Namnet på utställning kommer från de gamla förbudskyltarna som brukade omge Boden med budskapet att utländska medborgare inte var tillåtna att vistas i militärstaden.

Det är elva internationella konstnärer ställer ut sina verk allt från målningar till videoinstallationer och performance.

Längst ner i Havremagasinet håller Said Adrus på med de sista förberedelserna. Han tvingades fly från hemlandet för 42 år sedan och är numera verksam i Storbritannien. På marken ligger vävda säckar, 42 stycken, ett för varje år i exil och i det dunkla ljuset påminner de om människor som krupit ihop.

- Jag älskar att vara på plats här i Boden, jag har aldrig varit så långt norr ut i världen tidigare och den här byggnaden "Havremagasinet" är helt fantastik, säger han lyriskt.

För att återknyta till den historia som byggnaden har så har han fyllt säckarna med hö och havre.

Sex stentrappor upp håller konstnären Simon Berg till. Han är ursprungligen från Heden bara en liten bit bort från Havremagasinet men är numera verksam i Stockholm. Han har plats i en av de andra utställningarna i huset: Efter Bodenskolan - där konstnärer med anknytning till just Boden är med.

- Det har alltid varit en dröm att få komma hem och ställa ut på Havremagasinet, säger han.

Den tredje utställningen som inryms inom Havremagasinets historiska väggar är utställningen "Från hästskor till larvfötter" och handlar om när försvarmakten gick från hästar till bandvagnar , skildrat via fotonestorn Bert Perssons objektiv.