Jiellevárri/ Gällivare

Endast tre kvinnliga samebyordföranden

Det råder en stor mansdominans i landets samebyar. Endast tre av 52 samebyar har en kvinnlig ordförande - och i samebyarnas styrelser är 16 procent av ledamöterna kvinnor.

Sameradion och SVT Sápmi har gått igenom registreringsbevisen för 51 av landets 52 samebyar som lämnats in till Sametinget. Det ger en bild av en närmast totalt mansdominerad värld.

Tre av 52 samebyar har en kvinnlig ordförande, sjutton av landets samebyar har inte en enda kvinna i sina styrelser och sammanlagt uppgår kvinnorna till 16 procent i samebystyrelserna. Endast fem av samebyarna har en någorlunda jämn könsfördelning i sina styrelser.

Lena Kroik från Voernese sameby i norra Jämtland tycker att detta är ett problem.

- Det blir de manliga frågorna som får företräde och de kvinnliga frågorna får inte samma genomslagskraft, säger Lena Kroik.

Situationen är allra sämst i Norrbotten - där har länets 34 samebyar sammanlagd endast 25 kvinnor i sina styrelser. 15 samebyar i Norrbotten saknar dessutom helt kvinnlig representation i sina styrelser.

Ordföranden i Svenska samernas riksförbund, Jörgen Jonsson, delar Lena Kroiks problembeskrivning.

- I SSR:s styrelse är vi ganska jämlika och det berikar resonemanget oerhört när det är jämn könsfördelning, säger Jonsson.

Vad ska SSR göra åt detta?

- Vi jobbar med både diskriminering och jämlikhet inom organisationen så vi har ju fokus på frågorna, säger Jonsson.

Lena Kroik i Voernese hoppas på ungdomen i framtiden.

- De har ögonen öppna för det här. Men det är ju inne med normkritiska frågor så vi måste börja rannsaka oss själva också, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio