Nevs har skrivit på nya avtal

1:43 min

Den krisdrabbade biltillverkaren Nevs har gjort klart med fler affärer, säger vd Mattias Bergman. Samtidigt står det klart att det inte blir några mer bensinbilar från trollhätteföretaget.

– Vi har under ett års tid förhandlat med ett antal aktörer, både industriella partners, tekniska partners och finansiella partners. Många av de här pusselbitarna börjar nu hamna på plats och vi väntar bara på tillstånd på några av dem att få kommunicera detta, säger vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Så avtalen är klara och pengarna är betalda med fler än vad som tidigare är sagt?

– Ja, det finns det, säger Bergman.

Nevs vd Mattias Bergman vill inte säga vad det handlar om för samarbetsavtal som biltillverkaren nu har skrivit under och där pengar redan har förts över tills Nevs konto. Inte heller vill han berätta när allt kan bli offentligt.

Företaget har, enligt källor, under en lång tid förhandlat med kinesiska Dongfeng, om ett tekniska samarbete för att utveckla nya bilmodeller, och även med indiska Mahindra har det pågått förhandlingar kring om jättekoncernen ska bli nya ägare.

I förra veckan presenterade Nevs två nya delägare, den kinesiska staden Tianjin och ett kinesiska IT-företag. Genom det får Nevs in drygt 1,5 miljard kronor, men mycket mer pengar än så krävs om Nevs ska lyckas med mastodontprojektet att utveckla nya elbilar.

– Det är stora pengar som krävs för att utveckla en plattform, att göra verktygssatser för den och att marknadsföra den. Det vi har fått in från aktieägarna är en ganska liten del av helheten. Men det är en viktig del, säger Mattias Bergman.

Samtidigt är det nu också klart att Nevs inte kommer bygga några bensinbilar i framtiden. Nu är det enbart fokus på elbilar av olika slag.

Varför slutar ni med bensinbilar?

– Vår vision sedan vi startade bolaget var fokus elbilar, sedan tog vi ett medvetet beslut att börja med en konventionell bil eftersom det är 80 procent samma komponenter. Det var ett sätt att få igång leverantörskedjan och få igång dialogen med kunder och återförsäljare. Men vi ser att det är inte där vår framtid ligger. Vår framtid ligger i elbilar och miljövänliga drivlinor, säger Mattias Bergman.