Blöjorna ska av innan barnet kan gå

1:37 min

Nya rekommendationer till barnavårdscentralerna ska uppmuntra föräldrar att börja med potträningen tidigt. I en park i centrala Stockholm får förslaget ett blandat mottagande.

Blöjorna ska av tidigare. Nu kommer nya rekommendationer till barnavårdscentralerna att uppmuntra föräldrar att börja med potträningen redan före barnen kan gå.

– Föräldrarna bör få information om potträning redan vid tiomånaderskontrollen, det säger Helena Bergqvist, psykolog vid Akademiska Sjukhuset, som skrivit de nya riktlinjerna.

Helena Bergqvist påpekar att bekväma blöjor är ett av de största skälen till att barn använder blöja allt högre upp i åldrarna, trots att barn faktiskt är mogna att gå på pottan redan före de kan gå.

– Barn behöver bli av med blöjan tidigare än i dag. Att använda blöjor för länge ökar risken för både urinvägsinfektioner och förstoppning, säger hon.

Bland de föräldrar som vi träffat är reaktionerna på potträning försiktigt positiva. Maria, med sonen Fred som är ett år, kan tänka sig att pröva.

– Jomen jag tycker att det låter bra, därför att jag tror också att dagens blöjor är ganska bekväma och att det gör att kanske barn har blöjor för länge.

Två andra föräldrar med en son på 13 månader, är mer tveksamma.

– Vi vill nog hellre vänta ett tag. Men vi får väl läsa på om hur man ska gå till väga. Det känns inte helt lätt kanske.

Mirja Söderberg som jobbar på en barnavårdscentral i Bagarmossen söder om Stockholm, välkomnar råden men påpekar att det gäller att lyssna på barnen.

– Ofta blir de nödiga efter måltiderna, så då kan de sitta på pottan. Men det gäller att inte försöka tvinga barnet, för då kan det bli tvärtom, det vill säga barnet håller igen och blir förstoppat istället.