Hårda strider kring Marinka i östra Ukraina

1:31 min

Vapenvilan i Ukraina måste respekteras och att skydda civila måste vara högsta prioritet. Det sade Jeffrey Feltman, Fn:s vice generalsekreterare för politiska frågor, vid ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd - efter de hårda striderna kring Marinka i östra Ukraina.

Idag varnade Ukrainas president Petro Porosjenko åter igen för en fullskalig rysk invasion vid sin årliga presskonferens.

– I Marinka har striderna upphört, men vapnen har på inget sätt helt och hållet tystnat i det omstridda östra Ukraina, sa han.

Ukraina rapporterar om flera skadade vid sporadisk beskjutning från de så kallade utbrytarna i Donetsk och Luhansk också i dag. På sjukhusen i separatisthållna Donetsk ligger tiotals civila som skadats i raketbeskjutning de senaste dygnen. Situationen där är svår med brist på mediciner. Hur många som egentligen dödats under striderna är fortfarande inte helt klarlagt, uppgifterna går i sär.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko varnade idag igen vid sin årliga presskonferens för en rysk invasion.

Tidigare har presidenten inte använt det uttrycket. Han sa också att ännu en rysk soldat tillfångatagits under striderna kring Marinka. I går visades ett blodigt ryskt pass upp på en annan, skadad från ryska Vladikavkaz. Han dog på sjukhus.

Ryska försvarsministeriets talesman har bara sagt igen att inga ryska styrkor strider i Donbass. De kallas frivilliga här i Moskva. Frivilliga med sofistikerade rysktillverkade vapen och stridsvagnar från en som det verkar aldrig sinande källa.

Över 6500 människor har dödats i kriget i öster, drygt 2 500 av dem var ukrainska armésoldater.