Björklund välkomnar Löfvens förslag

1:59 min

Statsminister Stefan Löfven vill att skolor ska kunna omhänderta mobiltelefoner i förebyggande syfte och för att undervisningen inte ska störas. Förslaget stöttas av tidigare utbildningsministern men kritiseras av Lärarförbundet.

– Framförallt så förvånar det mig att vi har en statsminister som går in i den här typen av detaljfrågor i utbildningspolitiken. Vi behöver politiker som tar tag i de stora utmaningarna och det är inte mobilernas vara eller icke vara i klassrummen. Det är bedömning som lärare måste få möjlighet att ta från situation från situation, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet.

Statsminister Stefan Löfven säger i Ekots lördagsintervju att han först vill ge skolorna chansen att diskutera mobilernas vara eller icke vara i klassrummen. Om inte det hjälper vill han skärpa regelverket. I dag har skolor endast rätt att omhänderta mobiltelefoner om de stör ordningen.

Men Johanna Jaara Åstrand på Lärarförbundet menar att Stefan Löfven överdriver mobilernas betydelse för ordningen i klassrummen.

– Jag reser land och rike runt och träffar lärare och inte en enda gång har de bett mig att lyfta den här frågan med landets ledande politiker utan det är helt andra frågor som lyfts. Det är jätteviktigt att åstadkomma studiero men då är det extraresurser till extrastöd och möjligheter för lärare att ge det stödet tidigt som skapar lugn i klassrummet.

Ett skärpt regelverk mot mobiltelefoner i klassrummen är ingen ny politisk fråga. I fjol lade Folkpartiets partiledare Jan Björklund, då utbildningsminister, fram ett lagförslag om strängare regler kring mobiler. Och till skillnad från Lärarförbundet välkomnar Jan Björklund Stefan Löfvens utspel i dag.

– Detta är ju det lagförslag som jag lade fram för ett år sedan. Så jag är naturligtvis tacksam för att den nya regeringen fullföljer den linjen. Men jag kan också konstatera att för ett år sedan så skällde de rödgröna på detta. Fridolin kallade det för kepspolitik och jag blev kallad för majoren i ett nedlåtande tonläge, säger Jan Björklund.