G7-länderna visar enad front mot Ryssland

2:07 min

Under den första dagen av G7-mötet i Sydtyskland visade de sju ländernas ledare gemensamt front mot Ryssland på grund av Ukrainakrisen. De västliga sanktionerna kommer fortsätta tills dess fredsuppgörelsen om Ukraina från februari i år uppfyllts.

Samtidigt vill de europeiska G7-länderna och USA snabba på förhandlingarna om det kontroversiella frihandelsavtalet TTIP.

– Vi kommer kunna avsluta förhandlingarna med USA på de viktigaste områdena före årets slut, sa den tyska förbundskanslern Angela Merkel i tysk tv i går kväll.

Målet är att det kontroversiella frihandelsavtalet mellan USA och EU, TTIP, ska vara underskrivet och klart före det att Barack Obama lämnar presidentposten i USA i början av 2017.

Avtalet är något av det som flera av de röststarka G7-kritiska demonstranterna här i Garmisch-Partenkirchen och många medborgare bland annat här i Tyskland är väldigt skeptiska mot.

De befarar att avtalet ska leda till försämrad arbetsrätt och konsumentskydd i Europa och att storföretag ska få för stor makt.

En annat tydligt budskap från den första dagens förhandlingar under G7-mötet är att de sju står enade i uppfattningen att sanktionerna mot Ryssland inte kommer lättas upp utan förlängas så länge fredsuppgörelsen om Ukraina från i februari i år inte uppfyllts i alla delar.

– Framtiden för sanktionerna ligger främst i Rysslands händer med också i viss mån i Ukrainas, sa värdinnan för G7-mötet Angela Merkel.

Även krishärden Grekland diskuterades på mötet. Något egentlig lösning på den frågan är inte att vänta på G7-mötet, utan Merkel och den franske presidenten Hollande ska träffa den grekiske premiärministern Tsipras på onsdag i Bryssel för fortsatta krissamtal.

Merkel sa dock i går kväll att man arbetar för högtryck på en lösning, vilket kan tyda på att en kompromiss som räddar Grekland undan konkurs och kvar i eurozonen, vilket är Merkels mål och USA:s önskan, är på gång.

I dag kommer bland annat klimatfrågan att stå på agendan för G7-mötet.

Vid sidan om själva G7-mötet träffas också de olika ledarna två och två. Under en sådan träff uppmanade till exempel USA:s president Obama i går Storbritanniens premiärminister David Cameron att arbeta än hårdare för att hans land ska bli kvar i EU även efter folkomröstningen i frågan om två år.