Äggplundringen fortsätter

1:34 min

Plundringen av fågelägg tycks fortsätta trots två nyligen uppmärksammade fällande domar. I Arjeplogsfjällen förekommer ljusskygg verksamhet i fjällbjörkskogen.

På flera platser mitt ut i skogen i olika fjällbjörksbiotoper finns det uppsatta holkar - något som Anders Holmlund, polis i Arjeplog, och en kollega uppmärksammade för ett par år sedan. 

– Vi uppmärksammade en grön utlandsregistrerad skåpbil där vi nu står. Ur skogen kommer en man och en kvinna. Vi frågade vad de gjorde och fick lite tveksamma svar, vilket gjorde att vi misstänkte att de inte hade rent mjöl i påsen.

Anders och hans kollega gick en sväng uppe i fjällbjörkskogen där paret kom från och hittade flera nyss uppsatta holkar. Eftersom paret hunnit åkte västerut mot Norge kontaktade Anders och kollegan den norska tullen där paret stoppades. 

– I Bilen hittade tullen 20 holkar och kartor med kryss i Lofoten. Men eftersom varken kartor eller holkar är olagligt släpptes paret. Senare har jag fått veta via den norska rikskriminalen att det är ett par känt i Tyskland som livnär sig på att plundra bon och sälja till äggsamlare, säger Anders Holmlund.

Holkarna som polisen Anders Holmlund kontrollerar är sannolikt uppsatt för att i första hand locka lappmes till häckning. Holkarna är gjorda för att lätt kunna tömmas nerifrån eftersom samlarna vill ha hela reden med ägg, foton på holken och GPS-koordinater. 

Anders Holmlund och hans kollega övervakar ett område stort som Skåne, Blekinge och halva Halland. Att ta någon boplundrare med händerna i syltburken är svår - men skulle gemene man vara medvetna om vad som händer i våra skogar och informerade polisen skulle chanserna öka. 

Utöver hovrättens dom i det så kallade Stekenjokksfallet så dömdes nu under våren en man i finska Närpes till villkorligt fängelsestraff och drygt två miljoner i skadestånd till den finska staten.
Det finska fallet med närmare 10 000 ägg hos samlaren kunde nystas upp tack vare Stekenjokksfallet.  

– Jag tror inte att folk vet hur stora pengar som den här verksamheten omsätter och att det troligen är vanligare än vad folk tror. Jag gillar inte när man härjar och jävlas i vår natur. Jag blir riktigt irriterad, säger Anders Holmlund.