Helsingborg

Gröningen väntar på grönt ljus

3:38 min

Gröningen norr om Norra Hamnen i Helsingborg är en plats som brukar vara full av solande, badande och grillande helsingborgare så här års varje dag när solen skiner, men just nu ser stora delar av grönområdet mer ut som en byggarbetsplats då en sanering av området pågår.

– Vi hade som målsättning att vara klar till första juni och sen fredag, men det har vi inte lyckats med, säger Claes Danling som är projektledare för saneringen av Gröningen i Helsingborg.

Hur mycket jobb är det kvar?

– Vi har fått en del överraskningar när vi grävt. Vi trodde bland annat att vi bara hade några kablar kvar att ta väck, men där fanns flera som gick till en gammal elcentral, så det blev mer. Det finns tyvärr ingen karta över var föroreningarna är, de dyker upp efterhand vi gräver.

Vad har det varit här förut?

– Här har tidigare varit en depåbangård och man har bland annat hanterat tåg här.

Vad har ni hittat?

– Många olika sorters föroreningar såsom tungmetaller, asfaltsrester och PAH-föroreningar. På grund av miljö- och hälsorisker måste vi få bort det här. 

Ungefär 30 miljoner kronor kommer det att kosta att sanera det 8000-9000 kvadratmeter stora området Gröningen och det beräknas vara färdigt i nästa vecka.