Sysslolöshet ger stök på Hässelby villastads bibliotek

17 min

Under våren har det kommit en rad rapporter om att det varit stökigt på bibliotek runt om i landet. Det är kastade böcker, välta stolar, nedskräpning, hotfull stämning och sjukskriven personal. På Hässelby villastads bibliotek i västra Stockholm blev situationen tillslut ohållbar och chefen beslutade sig för att stänga biblioteket på eftermiddagarna. Reportage av Marie Nilsson Boij.

Samtal med Einar Ehn, bibliotekarie i Hässelby villastads bibliotek och Aron Lavesson, från "Lugna gatan", Fryshuset.

Under våren har det kommit en rad rapporter om att det varit stökigt på bibliotek runt om i landet. Det är kastade böcker, välta stolar, nedskräpning, hotfull stämning och sjukskriven personal.

På Hässelby villastads bibliotek i västra Stockholm blev situationen tillslut ohållbar och chefen beslutade sig för att stänga biblioteket på eftermiddagarna.

– När det var stökigt här hade vi 20-25 ungdomar i åldern 10-25 år som satt på alla möjliga ställen i biblioteket. Man eldade papper, kastade allt möjligt, chips, cola. Det var som ett slagfält när de gick härifrån. Och vi sa till, och vi sa till, och vi sa till, men det hjälpte inte, säger Annika Maaranen som har jobbat biblioteket i 17 år.

– Det har varit stökigt på biblioteket tidigare, men aldrig så här, säger hon.

Stöket ledde till att personalen började må dåligt och andra besökare slutade komma. Tillslut beslutade bibliotekets chef Alireza Afshari sig för att stänga biblioteket klockan 15 istället för 19 som tidigare.

– Det var ett drastiskt beslut, men personalen mådde inte bra. Situationen var ohållbar. Så tyvärr var vi tvungna att stänga, säger Alireza Afshari.

Hani, 17, och Wasam Jawad, 24, tillhör gruppen som stökar. De berättar att stöket beror på att de unga inte har något att göra och ingenstans att vara.

Biblioteket är det enda ställe som erbjuder sittplatser gratis i värme.

– Vi kommer hit efter skolan för vi har inget att göra. Man vet att här i centrum är samlingsplatsen men det finns inga sittplatser här ute så vi kommer in hit och skräpar med frön och så, förklarar Hani.

Siv Nyholm är några generationer äldre. Hon är upprörd över situationen och tycker att ortens unga ska göra något kreativt av sin tid istället för att stöka på biblioteket.

– Vi har simhallar och idrottshallar. De kan spela brännboll och fotboll. Men jag tror att dagens ungdomar vill ha allt serverat på en bricka.

Förstår du de som blir förbannade?

– Jag förstår dem till hundra procent. Men de ska också förstå oss, hur jag lider om dagen, hur jag lever om dagen, säger Wasam.

Finns det inget fik ni kan hänga på?

– Jo, det finns ett café men det behövs pengar för att gå dit och varifrån ska man få de?, frågar Hani retoriskt.

De ändrade öppettiderna var i och för sig bra för förskolegrupper, men desto sämre för alla småbarnsföräldrar som brukar komma hit efter jobbet, menar Annika Maaranen.  

-- De brukar komma efter dagis, men då stänger vi. Så det är mycket sorgligt.

Men Hani tror inte att det kommer att hjälpa att biblioteket stängs. De unga som behöver någonstans att hänga kommer nu bara att stöka någon annanstans istället.

– Nu blir det bara andra utanför biblioteket som drabbas. De drabbas när vi skriker, puttar varandra, råkar ramla. Någon dum idiot kanske rånar någon. Det blir bråk och knarklagningar. Det är mycket. 

Men kan ni inte bara ta er i kragen?

– Jo vi äldre gör det, men inte de yngre och de är jättemånga, säger Hani.