Hyfsad ordning på årets studentflak

1:28 min

Nu är det full högsäsong för studentflaken i Stockholm. Hittills har de flesta flak kört problemfritt - med några undantag.

Enligt polisens insatschef Theo Mandoki stoppades en lastbil i fredags med inte mindre än 3000 burkar starköl på flaket.

Facit alltså så här långt: hyfsat god ordning på studentflaken i Stockholms innerstad. Inga olyckor, och än så länge ordningsproblem som polisen på det hela taget beskriver som hanterbara.

I fredags var det högtryck, med bortemot 100 lastbilar som körde runt i City.

– I dag och i morgon kommer det vara ganska lugnt, men sen är det dags för den stora finalen, säger polisinsatschef Theo Mandoki.

De allra flesta flak kommer från skolor i Stockholm, och en del kranskommuner, medan skolor i kommuner längre bort i länet av allt att döma föredrar att köra sina studentflak lokalt.

I Märsta i Sigtuna stoppades i fredags tre flak av polisen på grund av omfattande ordningsproblem, och samma eftermiddag var det två flak i Stockholm som bokstavligt åkte på tvärnit - i det ena fallet berodde det på alldeles för stark öl ombord, berättar Theo Mandoki.

– Där beslagtog polisen 3000 burklar starköl, som nu finns inlåst på polisstationen, och de kommer troligen, efter vederbörligt beslut att förstöras, säger han till P4 Stockholm.