EXTRA: Åklagare i Gävle åtalas för barnvåldtäkt

1:32 min

Åklagaren i Gävle som misstänks för barnsexbrott letade information om de två flickorna i åklagarväsendets it-system och bevisen består av SMS-kontakter, det framkom när åtal väcktes på tisdagen.

Det var när det upptäcktes att den misstänkte åklagaren sökt på personer i åklagarväsendets it-system utan att det behövdes i hans jobb som även de misstänkta sexualbrotten uppdagades.

Den misstänkte åklagaren åtalas nu för tretton olika brott, varav sju fall av dataintrång.

Åklagaren åtalas för att ha utsatt en flicka under 15 år för barnvåldtäkt i en bil och en bastu i Dalarna.

Mannen misstänks även för sexuellt ofredande av en annan flicka i Sundsvall, även hon under 15 år. Han misstänks ha utsatt flickan för sexuella närmanden under 2012 och 2013, och även för att ha skickat SMS med sexuella anspelningar till henne.

Mannen ska även ha gett den flickan och hennes vän minst sju flaskor sprit, och åtalas därför även för olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Bägge flickorna, som han nu misstänks för sexbrott mot, har han kollat upp i Åklagarväsendets it-system.

Åklagare Anders Jakobsson säger till P4 Gävleborg att bevisningen bland annat utgörs av SMS-trafik från den misstänkte Gävleåklagarens mobiltelefon. SMS:en har skickats till sexualbrottsoffren. 

Mannen misstänks även för att vid ett annat tillfälle ha köpt sex.

Åklagaren åtalas även för tjänstefel efter att ha varit jävig på grund av en personlig relation i ett narkotikamål.

Om åklagaren fälls för brotten kan han komma att avskedas.. Den misstänkte åklagarens advokat Per Borgblad säger att hans klient nekar till misstankarna.

– Hans huvudinställning är att han förnekar den brottslighet som läggs honom till last, säger han.

Om åklagaren fälls kan han komma att avskedas.