Migrationens drama på Havremagasinet

2:24 min

"Tillträde förbjudet för utlänningar": så heter sommarens stora utställning på konsthallen Havremagasinet i Boden. Titeln anspelar på de skyltar som förr omgav militärstaden Boden. Idag finns Migrationsverket i stan, med många nyanlända och asylsökande. I Havremagasinet utforskas spänningar kring migration och mobilitet av 11 konstnärer, de flesta från Afrika eller med rötter på den afrikanska kontinenten.

– De frågade om inbjudan och en massa saker - trots att jag har visum, berättar Mario Macilau från Mocambique som fick vänta länge i den svenska passkontrollen när han skulle till Boden.
– En europée som kommer till mitt land, visar sitt pass och passerar - som afrikan när du reser till Europa är det ett drama. Man kan få sitta där i fem timmar även om man har visum.

Mario Macilau är arg - eller kanske uppgiven - när han berättar om sitt verk "Nothing to declare": stora svartvita foton av uppslagna pass. Dubbelexponerat däröver passinnehavarna som dom ser ut idag, ingen ser egentligen ut som på passfotot. Så vem är du och i vems ögon?

Hela utställningen handlar om förskjutningar och förflyttningar av kroppar och idéer.

Said Adrus jutesäckar i källarlokalens mörker, strävar liksom framåt i små grupper, vågor och trummor manar på. Jag börjar tänka på Medelhavet.

Lou Lou Cherinet från Göteborg låter två kvinnor från Somalia och Syrien berätta om vad dom vunnit och förlorat i och med flykten till Boden. Kalhyggen och granskog passerar förbi på videoduken.

– Jag tänker att det som många jag pratade med här hade gemensamt, säger hon, var den här märkliga upplevelsen av att ha vunnit allt. Man flyr från ett krig och vinner möjligheten att överleva, och samtidigt att man har men också förlorat allt, vilket är en märklig paradox att leva i.

Breeze Yoko från Sydafrika undersöker den vite turistens blick i sina videor, men håller också workshops i graffitti med pensionärer i Boden.
– Se upp Boden, det finns en ny generation graffitimålare där ute!