Ska det vara så här?

3:30 min

På de tio största festivalerna i Sverige är 70% av akterna mansdominerade, rapporterar Kulturnytt. Ring P1 var på Sweden Rock, en festival med 96% mansdominerade akter, i förra veckan och träffade musikerna i Browsing Collection Moa och Carro som pekar på festivalernas ansvar:
– Man borde lyfta fram fler okända akter. Det är många tjejer som kämpar på och som aldrig får chansen att synas. Festivalen borde våga testa något nytt!

Hur ser du på det här?

Det är fortsatt dålig jämställdhet på svenska festivaler. Det visar statistik från den ideella förening Jämställd festival som granskat festivaler sedan 2012. Sämst av årets tio största festivaler är Sweden Rock som samlat ihop hela 96 % mansdominerade akter.
– Statistiken blir lite bättre varje år men fler måsta ta ansvar, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival, till Kulturnytt.
– En av förklaringarna är att de bara bokar bra musik, men då bortser man ju från vilka normer som styr. En annan är att andra bär på ansvaret. Musikskolor och föräldrar som uppfostrar sina barn fel, säger Kristina Wicksell som tycker att flera aktörer bär ett ansvar för att bättra på statistiken och anser att festivalerna borde sätta upp procentmål för könsrepresentationen. 

Moa och Carro som var med i direktsändningen från Sweden Rock i fredags har spelat i rockband sedan de var elva. De vittnar om att många är skeptiska till dem i början för att de är tjejer, men sedan blir positivt överraskade.
– Vi har alltid sysslat med det och visste  inte om att könsnormerna var som de var utan körde bara på med det vi tyckte om.
De stöter sällan på andra band med tjejer när de är ute och spelar och tycker att festivalerna borde ta ett större ansvar för bokningarna.
– De vill ta de mest kända banden. Det finns kvinnor som många känner till men man kör på det gamla vanliga.

Är det ett problem att festivalerna i så hög grad bokar manliga musiker? Hur skulle det kunna förändras? Dela med dig!