USA:s Natoambassadör på Sverigebesök

2:14 min

Douglas Lute är just nu i Stockholm och med ett tufft budskap: Bara om Sverige blir fullvärdig medlem i Nato kan Sverige vara säker på militär hjälp i händelse av konflikt. Det djupa samarbete som sker idag, innebär inga garantier.

Douglas Lute är som ambassadör i Nato för det överlägset mäktigaste medlemslandet, USA, en mycket tung figur i alliansen. Han är i Stockholm samtidigt som Sverige samövar i Östersjön tillsammans med bland annat USA i en stor marinövning. Men att Sverige nu räknas som en av Natos allra närmaste partners innebär inte att Sverige automatiskt kan räkna med assistans i en krigssituation. 

Kanske får Sverige hjälp, kanske inte. Men om Sverige blir medlem så försvinner allt tvivel, då är svaret, vi kommer, säger ambassadör Lute. Han fortsätter och radar upp argument som han anser talar för Nato, till exempel att ett medlemsland hamnar under USA:s kärnvapenparaply. Men han aktar sig för att uttryckligen säga att Sverige bör gå med i alliansen.

Nato försöker inte värva några medlemmar, om Sverige vill gå med så är det ett svenskt beslut, säger ambassadör Lute och han tror att diskussionen om ett medlemskap snart måste börja. Men om Sverige gick med skulle det innebära en militär förstärkning av Nato, säger han. 

Sverige har förstklassiga och toppmoderna militära kapaciteter, säger ambassadör Lute och låter inte riktigt som när överbefälhavare Sverker Göransson talar om en-vecko-försvaret.

Lute varnar för att situationen i Europa blivit farlig och han skyller det på, som han säger, Rysslands aggressiva och oförutsägbara agerande i framförallt Ukraina. Samtidigt säger han att han inte ser någon akut risk för en rysk eller ryskstödd storoffensiv i östra Ukraina.