Malmöpolisen: "Ingen egentlig anledning till oro"

De som var inblandade i skottlossningen i Rosengård har någon form av koppling till varandra, säger polisens talesperson Eva-Gun Westford, vid en presskonferens under eftermiddagen.

På frågan om folk ska vara rädda säger hon:

– Nja, inte egentligen. Vi tror och anar att det här är mellan personer som har någon form av relation till varandra.

Polisen säger vidare att några av de gripna personerna har blivit frigivna, några har blivit anhållna och några väntar fortfarande på att förhöras. Åklagare och utredare är igång och håller förhör.

Polisen har även gjort vapenbeslag, men säger inte av vilken art.

Att så många som 27 personer är gripna är anmärkningsvärt enligt Eva-Gun Westford.

– Jag försöker minnas. Mycket har vi varit med om, men siffran i sig är lite hisnande.

Polisen har haft extrainsatta resurser på plats i Rosengård, och enligt biträdande polisområdeschefen Mats Karlsson är det deras förtjänst att 27 personer kunde gripas.

– Det som ligger till grund för det här är att det var lokalpoliser på plats, som har god kännedom om området och de inblandade individerna.

Tre av de gripna personerna är yngre än 18 år, de övriga är äldre. Flera av dem ska vara kända av polisen sedan tidigare.

En av männen, som är i 20-årsåldern, har tidigare dömts till fängelse för medhjälp till grov misshandel i samband med att en man blev skjuten i benet i Malmö hösten 2013.

Mats Karlsson lyfter även fram lokalpolisens förbättrade relation till de boende i området som en viktig faktor i polisens arbete.

– Det finns en oro i området och vi tar den på största allvar. Vi har goda kontakter med de boende i området och vi får hjälp av dem.