Malmö

19 anhållna för mordförsök

19 av de 27 personer som i natt greps har anhållits misstänkta för mordförsök. Åtta har släppts. Flera av de som gripits är kända av polisen sedan tidigare.

Gripandena gjordes tack vare att man hade förstärkt bevakning på Herrgården i Rosengård, enligt polisen.

Polisen vill inte spekulera i bakgrunden till nattens skottdrama i Rosengård i Malmö. Det sköts mot en fastighet på Ramels väg i Malmö, och sedan besvarades elden både inifrån huset och från gården där en annan gruppering befann sig.

27 personer greps misstänkta för mordförsök. Åtta har släppts och 19 anhållits av åklagare som bildat en kommission tillsammans med ett förhörsteam från polisområde Malmö för att kunna förhöra alla misstänkta.

– Vi har gjort vapenbeslag utan att gå in på detaljer vad det är för vapen, hur många, kaliber och så vidare. Det är ingenting vi lämnar ut i nuläget. Ett mycket stort utredningsarbete pågår, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdechef i Malmö under en presskonferens på Rättscentrum i Malmö på tisdagseftermiddagen.

Polisen har gjort husrannsakan i både lägenheter och bilar i området och undernatten har polisens tekniker också säkrat en del spår. Många av de gripna finns med i polisens register sedan tidigare. Det rör sig om personer i spridda åldrar, men en majoritet är i 20–30-årsåldern.

Kan du säga om det finns någon koppling till skottlossningen i söndags?

– Nej, jag kan inte gå in så mycket på det, men att det finns någon form av koppling med den pågående rättegången som bedrivs här i huset om de sprängningar som har varit, säger Mats Karlsson.

En rättegång pågår nu med anledning av skadegörelse och sprängningar som riktats mot Victoria Parks fastighetsbolag på Herrgården, i Malmö, i julas. Nattens gripanden gjordes i samma område, men hur kopplingen till Victoria Park-rättegången ser ut, vill polisen inte gå in på. Mats Karlsson går inte heller in på om det här handlar om en gänguppgörelse i området.

– Vi vet att det finns konstellationer här i samhället. De är mer eller mindre flyktiga, så vi är försiktiga att sätta någon etikett, att det är någon fast konstellation, för det skiftar väldigt fort. Vissa av de här individerna känner vi till sedan innan, definitivt.

Förstärker ni bevakningen på något sätt på Herrgården, och i så fall hur?

– Vi går inte in i detalj i våra operativa åtgärder, men vi har den närvaro som vi anser oss behöva, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdechef i Malmö.