Jönköping

Pengar från EU kan blåsa liv i gruv-projektet i Gränna

1:41 min

Man gjorde stopp sedan pengarna tagit slut, nu hoppas man på att EU kan blåsa liv i gruvprojektet i Gränna.

Sedan Tasman metals, företaget bakom den planerade gruvan i Gränna, misslyckats med att hitta investerare och nu gör halt med projektet sätter man istället nu sitt hopp till EU.

Det kan finnas möjligheter att få loss pengar till gruvinvesteringar därifrån, tror Henning Holmström som är vd för Tasman metals.

– EU är väldigt intresserade av Norra kärr. Det är ju ändå en av världens största fyndigheter, fri från föroreningar och innehåller rätt mix av metaller så det är inte kört, säger Henning Holmström.

Som P4 Jönköping tidigare berättat gör alltså Tasman metals nu halt med planerna på en gruva i Norra kärr utanför Gränna i Jönköpings kommun. Men det är inte de omfattande protesterna från aktionsgrupper och miljöaktivister som gör att projektet nära Vättern nu gör halt. Man har slut på pengar och får inte ihop de tre miljarder kronor som krävs för att gå vidare - detta eftersom investerarna dragit öronen åt sig på grund av de fallande metallpriserna i världen.

– Jag tror det har att göra med att hela gruvindustrin just nu går på knäna, säger Linda Wårell som är biträdande professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Tasman metal sätter nu alltså sitt hopp till EU, för att få gruvprojektet vid Vättern att gå ihop. De sällsynta jordartsmetaller som finns utanför Gränna skulle kunna vara en fyndighet som bryter Kinas dominans och EU-länderna vill gärna vara självförsörjande.

Därför har ett nätverk bildats av gruvintressenter, det heter Erecon (European Rare Earths Competency Network), där Tasman nu ingår och som nu ska lobba i EU för stöd till gruvnäringen.