Biblioteket - en tyst plats eller vårt gemensamma vardagsrum?

1:45 min

Ska biblioteket vara ett tyst rum där vi endast får lov att läsa böcker? Eller ska det också kunna rymma högljudd barnteater, debatter och dataspelande? Efter larm om stök och våld på biblioteken rasar nu debatten för fullt på ledarsidor, kultursidor och i sociala medier.

Niclas Lindberg, generalsekreterare för svensk biblioteksförening, vill ifrågasätta tysthetsnormen som råder på bibilioteket.

- Antalet ickekomerisella platser som ska vara öppna för alla och där alla är välkomna har blivit färre. Det gör att vi får fler besökare av olika sort som kommer till biblioteken. Vi människor är olika. Biblioteken måste kunna rymma både tyst och lugnt, och livliga samtal, diskussioner, barnteater, surfning vid datorer och liknande. Det har ingenting med hot och våld att göra, för hot och våld är aldrig okej.

Litteraturkritikern Josefin Holmström doktorerar i engelsk litteratur vid universitetet i Cambridge och även hon har deltagit i debatten genom en krönika i Svenska dagbladet. Hon tycker att biblioteket ska vara tillgängligt för alla men tror inte att det blir det om det inte är tyst.

- Jag tycker att det är en viktig demokratisk fråga för det är inte alla som har tillgång till en tyst hemmiljö. Biblioteket kanske är den enda platsen där man får sitta ifred och fördjupa sig i en bok eller studera i lugn och ro. Det är inte alltid klassrummen är tysta. Det var de inte när jag gick i skolan.

Att tillåta dataspelande och högljutt surfande på biblioteken ser Josefin Holmström som missriktad välvilja.

- Sagoläsning är väl en sak, det handlar ju om barns läsfrämjande. Men spela dataspel och skajpa är aktiviteter som jag inte riktigt tycker har på biblioteket att göra. Då har man börjat blanda ihop fritidsgårdar och sociala platser med bibliotek. Jag har sett det hända mer och mer, även i England, men jag tycker inte att det är bibliotekets roll, säger litteraturvetaren och kritikern Josefin Holmström.