Rysk energijätte exporterar kärnkraft i paketlösning

2:09 min

Det ryska statliga kärnenergibolaget Rosatom expanderar kraftigt utanför Ryssland. De erbjuder paketlösningar på kärnkraft där finansiering, byggande och drift av kraftverk ingår. Det här kan innebära en säkerhetsrisk i instabila stater, menar en analytiker.

"Ceremonin för att skriva kontrakt startar nu", ropar en röst i en högtalare på Rysslands största kärnkraftskonferens Atomexpo i Moskva, arrangerad av bolaget Rosatom.

Här tecknas kontrakt för fullt med olika länder som vill köpa kärnkraftverk av Ryssland. En förklaring till framgången, med ett tjugotal reaktorer på gång utanför Ryssland, är att Rosatom kan erbjuda en paketlösning för kärnkraft. De bygger, tränar personal, tillhandahåller kärnbränsle och erbjuder länderna att ta tillbaka det använda bränslet till Ryssland. Men den kanske viktigaste anledningen till att många länder väljer just Rosatom som leverantör, är att de lånar ut pengar för att bygga kraftverken.

–  Den viktigaste faktorn är hur man ska finanisera den här typen av projekt, säger Attila Aszódi som jobbar för den ungerska regeringen som skrivit kontrakt med Rosatom.

Bolaget planerar att bygga nya kärnkraftverk i Bulgarien och Finland, men även utvecklingsländer som Bangladesh, Nigeria och Etiopien är intresserade.

Att Rosatom kan bygga och låna ut pengar för byggnation utomlands hänger ihop med att de är ett statligt bolag med tajta band till den ryska regeringen. Rosatoms högsta chef Sergey Kirienko har tidigare varit premiärminister och står i nära kontakt med president Putin.

Men att Rosatom nu i allt större grad vänder sig till länder som bland annat Nigeria, Bangladesh och Vietnam, är en säkerhetsrisk menar energianalytikern Mycle Schneider, som står bakom World Nuclear industry status report.

– Flera av de länder som nu diskuterar samarbete med Rosatom har inte de grundläggande förutsättningarna för kärnkraft, säger Mycle Schneider och syftar på väl utbyggd infrastruktur, en oberoende kärnsäkerhetsmyndighet och så vidare.

Men Agneta Rising, ordförande för den globala branschorganisationen för kärnkraftsindustrin, World Nuclear Association, menar att även om en del länder inte är mogna för kärnkraft nu, måste man se det på längre sikt.

– De är bara i början i början av sin utveckling. Man får se om detta kan bli en del av deras utveckling och något som blir en stabiliserande faktor, men det är under en lång period. Alla vet att åtaganden inom kärnkraft ligger på 50 år, säger Agneta Rising.

Mer om rysk kärnkraft och hur kärnkraften utvecklas just nu i Klotet idag, 13:35 i P1.