Kemikalieinspektionen: Myggbekämpningen är inte cancerframkallande

2:16 min

Det finns inget som tyder på att det biologiska myggbekämpningsmedlet Vectobac skulle vara cancerframkallande, enligt Kemikalieinspektionen. Tvärt emot vad miljöchefen och kommunekologen i Forshaga påstår.

Myggplågan i Deje kommer snart ta fart, men trots att kommunen för tredje året i rad har fått tillstånd att använda biologiskt bekämpningsmedel för att ta död på mygglarverna, så har man ännu inte gjort det. Dessutom säger miljöchefen och kommunekologen i Forshaga att ämnen i medlet kan vara cancerframkallande. Som källa till påståendena hänvisar de bland annat till muntliga utlåtanden från Kemikalieinspektionen.

Men på myndigheten känner man inte alls igen sig i det påståendet.

– Vi har inte funnit någonting i det vi har utvärderat vid godkännande eller fortsatt godkännande som skulle tyda på att Vectobac skulle vara cancerogent, säger Anneli Rudström, som är ärendeansvarig på tillståndsavdelningen på Kemikalieinspektionen.

Tidigare i veckan sa Forshaga kommuns miljöchef Urban Ledin i en intervju i P4 Värmland att Vectobac innehåller ämnen som kan vara cancerframkallande. Han underströk dessutom att man måste använda skyddsutrustning när man hanterar medlet.

Men skyddsutrustningen i form av handskar, munskydd och kläder har inget att göra med att det skulle finnas en cancerrisk, säger Anneli Rudström på Kemikalieinspektionen.

– Skyddsutrustning handlar inte om att det finns risk för cancer. Utan det är bara för att det är potentiellt allergiframkallande. Det är en generell fras, så det är ingenting i underlaget som har visat att Vectobac är allergiframkallande heller, tvärt om. Utan det är en allmän fras som man alltid använder för alla microorganismer.