Hillfons ateljé får kommunalt bidrag

1:54 min

Stockholms stads kulturnämnd beslutade sent igår att stödja idén att göra en kulturell mötesplats av keramikern och konstnären Hertha Hillfons ateljé och verkstad i Mälarhöjden.

Föreningen "Hertha Hillfons Vänner" får 1 000 000 kr per år från och med 2015 till och med 2017. Föreningen hade sökt 4,5 miljoner kr men får alltså 3 miljoner kr.

- Vi är naturligtvis glada över det stöd som vi får från Stockholms stad men de pengar som vi har fått kommer inte att räcka för att vi ska kunna starta verksamheten som det är tänkt, säger föreningens ordförande Jan Börjeson.

Ni fick ju 500000 kr i våras också för att göra en förstudie som jag förstår det, och nu har ni alltså beviljats 3 miljoner kr. Hur mycket behöver ni alltså då?

- Ja, vi skulle åtminstone behöva 1 miljon kr till kan man säga för att komma upp i den kalkyl som vi har och få en grund som funkar för vår verksamhet.

Och hur försöker ni få in den?

- Ja, vi kommer ju att få hoppas på att allmänheten hjälper oss och stöttar oss.

Vad är det som återstår vid sidan av en full finansiering?

- Vi måste slutföra förhandlingarna om hyresavtalet. Sedan behöver vi också titta på personal och bemanning. Det kan man säga är de två större frågorna som vi måste få i hamn.

Vad är det ni vill skapa alltså?

- Vi vill ju skapa en öppen, kulturell möteplats i Herthas ateljé och verkstad. Dels visa de verk som vi själva äger. Vi köpte ju in 63 verk på auktionen i september 2014, och vi tror också att vi kommer att få tillgång till fler verk utav Hertha, åtminstone periodvis. Så att vi vill kunna visa upp Herthas produktion i hennes egen skaparmiljö. Det är ju det som gör intrycket så speciellt - hennes trädgård och hennes miljö är ju en magisk plats att vara på.

Och när är förhoppningen att ni ska kunna öppna?

- Ja, om allt går som på räls höll jag på att säga har vi planer på att kanske kunna öppna i höst, säger Jan Börjeson.