Svar angående kritik mot programmet Konflikt

Igår hölls ett seminarium på tankesmedjan Timbro om "Medieskuggans dunkla vrår".  Det handlade om en granskning av Sveriges Radio som gjorts av religionshistorikern Eli Göndör.

Göndör har tittat på hur Sveriges Radio rapporterat om Syrien och Egypten åren före den arabiska våren och ställt det i relation till de publicistiska ambitioner som Sveriges Radio ger uttryck för.

Jag var inbjuden att föra fram Sveriges Radios och då särskilt Konflikts syn på vad Göndör kommit fram till i sin rapport.

I slutet av seminariet fick publiken möjlighet att ställa frågor till paneldeltagarna.  I samband med detta förde journalisten Negar Josephi fram allvarlig kritik mot programmet Konflikt som framför allt handlade om när hon jobbade med programmet periodvis under andra halvan av 00-talet.

Kritiken gick ut på att programmet var vänsterorienterat och att hon som judinna inte kände att hon ville jobba kvar där på grund av de åsikter som, enligt henne, fanns på redaktionen om Israel, judar och Mellanöstern.

Här kan du se och lyssna på avsnittet från Timbros filmade diskussion. (Filmning: André Frisk, Timbro.) 

Negar Josephis inlägg gjorde mig oroad, vilket jag också gav uttryck för på seminariet. Samtidigt vill jag understryka att Negar Josephis beskrivning av hur hon upplevde tiden på Konflikt var ny för mig. Åsikten att redaktionen skulle vara politiskt driven är inget jag delar.

Jag har i dag varit i kontakt med Negar Josephi för att få höra mer om hennes upplevelse och mitt intryck är att vi hade ett bra samtal. Vi kommer att höras igen.


Nina Benner, gruppchef Ekots helgprogram