BORÅS

Sjukhuslakan kan bli bildörrar

1:57 min

En doktorand vid Borås Högskola har uppfunnit ett helt nytt kompositmaterial, gjort av trämassa och gamla sjukhuslakan.

– Det som är unikt med materialet är att det både är starkt och biologiskt nedbrytbart, säger Sunil Ramamoorthy, doktorand vid Borås Högskola.

Det känns som en tjock bit vanlig hårdplast, men de här skivorna består av svensk trämassa och kasserad textil – man ser till och med trycket på det gamla tyget.

Träet och textilierna har dränkts i biologisk plast från sojabönsolja, och sedan pressats samman under upphettning. Förhoppningen är att det här miljövänliga materialet ska kunna användas i till exempel biltillverkning.

Sunil Ramamoorthy, som ursprungligen är från Indien, har arbetat med projektet i fyra och ett halvt år. Och om två dagar disputerar han.

– Biologiskt kompositmaterial material är inget nytt, förklarar Sunil.

– Det har funnits i flera decennier. Det som är unikt med det här materialet är att det är så starkt. Och att det består till största delen av trä gör att det kan tillverkas över hela världen. Nästan alla typer av trä går bra. Det spelar ingen roll om det är bambu eller barrträd. 

Sunil Ramamoorthys kompisitplattor har också ytterligare en fördel. Tidigare typer av biologiskt kompositmaterial har ofta gett ifrån sig en höliknande lukt. Sunils nya material, däremot, luktar plast.

– Och konsumenter vill ju gärna att bilen ska lukta plast, och inte hö.