Oenighet om ny gruppledare i KD

1:36 min

Kristdemokraternas riksdagsgrupp måste utse en ny gruppledare sedan Emma Henriksson uppmanats av partiets ledare, Ebba Busch Thor, att lämna den posten. Men när valberedningen träffades i går kväll kunde den inte enas om någon ny kandidat. Därför fortsätter nu överläggningarna som ska utmynna i ett förslag till riksdagsgruppen på tisdag.

Striden om makten inom Kristdemokraterna har pågått under lång tid. Och efter mindre än två månader med Ebba Busch Thor som partiledare blåser det upp till strid igen.

Nu är det Busch Thor som vill få bort Emma Henriksson från uppdraget som gruppledare för riksdagsgruppen; en grupp som Ebba Busch Thor själv inte tillhör eftersom hon saknar riksdagsplats.

I ett internt brev, som nådde ut i medier i tisdags, skrev Emma Henriksson att Busch Thor uppmanat henne att ställa sin plats till förfogande, och hon därför gjort det.

Enligt vad Ekot erfar har Ebba Busch Thors agerande väckt starka och motstridiga känslor i riksdagsgruppen.

Inte minst för att hon, som nytillträdd partiledare, manade medlemmarna att vara varsamma mot varandra.

Så här sa hon i P1-morgon den 27 april, måndagen efter hon valts.

– Vi har aldrig stått så enade i Kristdemokraterna som vi gör i dag. Vi har haft en turbulentare tid bakom oss, men det här handlar om att när man utvecklar politiken så kommer det att finnas ett behov av högt i tak, mycket diskussion och då vill jag mana till försiktighet och varsamhet i hur vi gör det

Den maktstrid som Busch Thors agerande utlöst i riksdagsgruppen kan mycket väl sprida sig till rikstinget i oktober, där partiledare, presidium och partistyrelse ska väljas.

Chatrine Pålsson Ahlgren, som är ordförande i partiets valberedning, säger till Ekot att samarbetssvårigheter inom sittande presidium eller partistyrelse, är något valberedningen beaktar när den sätter samman ett förslag.