#girjasmotstaten

Känsloladdat när vittnen äntrade båset

1:56 min

När Gällivare tingsrätt fortsatte sina förhandlingar på onsdagen i målet Girjas mot staten, så var det ett känslofyllt ögonblick när Bror Saitton äntrade vittnesbåset för att svära vittneseden.

Så här beskriver han själv sina känslor.

- Det är klart att det är tungt, det vore helt fel att säga något annat, men om man säger det man vet och försöker säga det så tydligt som möjligt och har det som rättesnöre och svarar på frågor efter bästa förmåga, säger Bror Saitton.

Du har ett stort ansvar på dina axlar en stor ryggsäck, hur känns det att vara den som inleder vittnesförhören?

- Jag tycker att det ansvaret måste man ta, med tanke på samebyns situation och framtid, inte är det nåt lättsamt men för min del uppfattar jag det som en skyldighet, säger säger Bror Saitton.

Patrik Lantto professor i samisk historia var Girjas nästa vittne. Att han år 2015 skulle sitta i tingsrätten i Gällivare som vittne i ett mål mot staten var inget han trott på när han lade fram sina forskningsresultat.

- Nej, det kan man säga är en oväntad följd av min forskning. Det är väldigt, väldigt oväntat men väldigt viktigt men också skrämmande att föredra såna här frågor inför en tingsrätt.

Vad jag upplever så måste det vara väldigt pressande att hamna i en sån här situation för nu ifrågasätter de ju också det du har kommit fram till i din forskning?

- Ja, staten har ju ett uttalande om att forskningen de senast decennierna är partisk till samernas förmån, men det ifrågasätter jag starkt. Att man inte hittar tolkningar och synsätt som styrker deras påståenden gör ju inte att den är partisk, utan den är ju vetenskapligt bedömd precis som den äldre forskning som staten framförallt hänvisar till, säger Patrik Lantto professor i samisk historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio