Föreningen Jämställd Festival om ojämställdheten: Tröttsamt!

3:55 min

I 70 procent av akterna på Peace & Love-festivalen i sommar så finns det inga kvinnor med. Sabaton Open Air har 25 akter och där är det män på alla fronter i alla utom två akter. Tyvärr finns det en ovilja att arbeta mer och göra något åt det, säger Kristina Wicksell i Föreningen Jämställd festival

-- Musikbranschen är väldigt mansdominerad, sedan finns det tyvärr en ovilja att göra något åt det bland många festivaler, säger Kristina Wicksell, Föreningen Jämställd festival.

-- Det finns jättemycket akter med kvinnor som man kan boka, fortsätter hon.

Hur reagerar du när du ser vilka som uppträder på festivalerna i Dalarna?

-- Jag tycker att det är lite tröttsamt, att inte fler gör något åt det här. Att man står och stampar på samma ställe. För vi ser att de som vill göra något åt det, lyckas.

-- Man tror att det kommer lösa sig självt, och vi är så pass begränsade av normer att det inte är så det funkar, man måste jobba aktivt.

Varför ska man tänka kön när man bokar artister?

-- Det handlar om rättvisa, kvinnor blir ifrågasatta och att de inte har samma förväntningar på sig. Och då är det klart att de inte har samma chans att lyckas inom musiken, säger Kristina Wicksell.

-- Och det här kan leda till att unga tjejer som vill satsa på musik inte får den möjligheten, för att de inte har några förebilder att se upp till.