Värnamo

Unika småhus ska få fart på fantasin

4:24 min

På lördag är det dags för en minst sagt unik utställning på Vandalorum i Värnamo. Där ska 25 arkitektkontor presentera 25 olika sorters attefallshus.

Sedan förra sommaren är det tillåtet för alla att bygga ett 25 kvadratmeter stort självstående hus utan att det behövs bygglov. Dåvarande bostadsministern Stefan Attefall var en av dem som lobbade mest för förslaget och därför fick de nya husen namnet attefallshus.

På lördag öppnar en utställning på Vandalorum i Värnamo där 25 svenska arkitektkontor får i uppdrag att presentera sina visioner om det lilla komplementhuset. Och förslagen är minst sagt häpnadsväckande. Bland alla visioner av atefallshus som kommer ställas ut på Vandalorum finns allt från orangerier, timmerstugor och paviljonger till en triumfbåge och en stia för minigrisar.

Det vi ser i den här utställningen är ganska så okonventionella och lite mer visionära förslag på hur de här husen skulle kunna se ut.

Förslagen är än så länge bara visionära och några färdigbyggda hus finns inte. Tanken bakom utställningen är att sätta igång fantasin hos besökarna och även låta dem bygga sina egna drömhus med hjälp av ett ritprogram i 3D. Enligt Elna Svelne är grundtanken bakom de här husen att man på något ska försöka lösa bostadsbristen då många av husen är tillräckligt stora för att man ska kunna bo i dem.

– Man hade förhoppningen att de här attefallshusen skulle hjälpa bostadsbristen. Det är också miljömässigt positivt att förtätat städer snarare än att bygga nytt längre ut, säger hon.

På lördag är det alltså dags för invigningen av utställningen som har det passande namnet 25 kvadrat, och en av besökarna kommer vara just Stefan Attefall, mannen som har möjliggjort att de här husen kan byggas.

– Jag har inte pratat med honom om hans tankar kring just de här förslagen och det ska bli jättespännande att höra vad han tycker, säger Elna Svelne.

Skulle du kunna tänka dig att bygga ett attefallshus? I vilket syfte i så fall? Kommentera nedan!