Får jobb – direkt efter studenten

4:22 min

I byggprogrammets sista årskull på Lars Kaggskolan i Kalmar har de allra flesta ett arbete att gå till, redan på måndag.

Samtidigt som både unga och vuxna står i kö för att få ett arbete så går flera av de som i veckan tagit studenten faktiskt en ljusnande framtid till mötes.

– Jag har fått anställning som snickare, säger Gustav Lindqvist.

– Jag har fixat jobb, det känns jättebra, det kommer bli kul, säger Dilawar Safi.

Både om du söker jobb som snickare som Gustav eller murare som Dilawar ser det just ut framöver. Enligt arbetsförmedlingens senaste prognos är flera byggprojekt på gång som skapar arbetstillfällen och framförallt om något år när många anställda går i pension.

Exempel på yrken där det är brist på arbetskraft just nu enligt arbetsförmedlingen är arkitekter, barmorskor och grovplåtslagare och den som vill ha extra goda möjligheter att få jobb om fem till tio år ska enligt arbetsförmedlingens yrkeskompass till exempel satsa på att bli förskollärare, lastbilsmekaniker, golvläggare eller civilingenjör.

Det som ger studenterna som kastat sina mössor i luften i veckan en fördel
är att de överhuvudtaget klarat gymnasiet, säger utredaren på arbetsförmedlingen Emma Thornström:

– Det viktigaste att tänka på när man är ung i dag är att man går ut gymnasiet, yrke ska man välja med hjärta och hjärna.

Hampus Tidefalk kan tänka sig att läsa vidare om några år till byggingenjör där möjligheterna till arbete bedöms goda men precis som flera av hans klasskamrater från Lars Kagg i Kalmar har han alltså redan fått en anställning på måndag på en byggfirma i Högsby, där över 10 procent är arbetslösa i dag.

– Snickare är det bra med jobb för där uppe, tycker vi i alla fall som är utbildade, säger Hampus Tidefalk.