Våg av försvinnanden i Egypten

2:53 min

I Egypten har över 160 personer försvunnit de senaste två månaderna. De flesta är unga aktivister, rapporterar Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent. När de senare har dykt upp har de antigen suttit i häkte eller varit döda.

Över 60 personer saknas fortfarande, bland dem den 23-åriga Esraa al Tawil, aktiv i Sjätte aprilrörelsen, som är en rörelse som hade en avgörande roll i revolten mot förre presidenten Mubarak för fyra år sedan.

– Hon kidnappades och vi vet inte var hon är, hennes mamma vädjar till alla att försöka nå henne. När de grips misshandlas och förödmjukas de, polisen försöker få all information från dem, berättar Sjätte aprils talesperson, Amal Sharraf.

Esraa al Tawil kidnappades den första juni, för tolv dagar sedan, när hon var på väg till en mexikansk snabbmatsrestaurang tillsammans med två manliga aktivister. De två männen har båda lokaliserats i polishäkte, men inte Esraa.

Esraas mamma har vädjat till allmänheten, hennes pappa ringde in till ett telefonväkteri i tv, men Esraa al Tawil är spårlöst försvunnen, som delvis är förlamad och går med käpp, efter att hon fick ett skott i ryggen under en demonstration.

Bland de 163 aktivister som rapporterats försvunna, har flera dykt upp, till exempel Islam Ateeto, som studerade till ingenjör. Han ska enligt polisen ha skjutits ihjäl när han deltog i ett skottdrama en sen natt i Kairo - men hans lärare och klasskamrater har vittnat om att han greps i tentasalen på universitetet i slutet på maj.

Amal Sharraf från Sjätte aprilrörelsen, en sekulär grupp som spelade en avgörande roll i revolten mot Mubarak för fyra år sen, säger att Sisis regim nu straffar alla som deltog i revolutionen.

Sjätte aprilrörelsen som nominerades till nobels fredspris, är förbjuden i Egypten i dag och ledaren, Ahmed Maher sitter i isoleringscell sedan ett och ett halvt år.

– Ahmed Maher var en av ledarna och hjältarna från revolutionen, han har suttit fängslad i ett och ett halvt år nu. De straffas för revolutionen, säger Amal Sharraf.

Samtidigt med den oroande vågen av försvinnanden, har den egyptiska staten dels genomfört en räd mot en välkänd egyptisk människorättsorganisation, dels anklagat Human Rights Watch för att stödja terrorism.

I samband med president Sisis besök i Tyskland, hade det tyska parlamentet bjudit in en egyptisk människorättsaktivist, som stoppades på flygplatsen i Kairo och fick inte resa till Berlin.

Amal Sharraf säger att alla politiska aktivister i Egypten i dag är oroade. Dottern Farida har blivit känd bland många aktivister sedan Amal har släpat med henne på demonstrationer och cafémöten.

– Jag är inte rädd men jag vill inte att min dotter blir ensam om jag grips, säger Amal Sharraf.

Hur mår Farida?

– Hon mår bra men hon oroar sig hela tiden för att jag ska gripas, annars mår hon bra säger Amal Sharraf.